DEL

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Tænderne er vores sociale visitkort. De spiler en vigtig rolle for vores psykologiske forgodtbefindende. Personer med dårlige tænder eller mundhygiejne er derfor ofte mere begrænsede i sociale sammenhænge, hvor de f.eks. undlader at smile eller på anden vis blotte deres tænder. Det kan have en hård indvirkning på humøret, da det er vigtigt at kunne smile og agere naturligt sammen med andre mennesker.

Tænderne er derudover tæt forbundet med vores krops funktioner. Derfor kan mundsygdomme og ondt i tænderne også betyde, at man oplever hovedpine, søvnbesvær eller måske ligefrem får problemer med fordøjelsen.

Her er en række råd til at pleje tænderne:

Husk mundhygiejnen! Det er vigtigt at huske tandbørsten to gange dagligt. Både morgen og aften skal du børste dine tænder i min. 2 minutter hver gang. Sørg for ikke at børste for hårdt, da det kan slide på tandkødet. Brug gerne en elektrisk tandbørste, som renser bedre og forhindrer, man selv skrubber for hårdt. Husk også gerne regelmæssigt brug af tandtråd!

Når du anvender en tandpasta, bør du desuden sørge for, den indeholder flourid.

Tænk over dit indtag af søde sager! Sukker er ikke tændernes bedste ven, men det er også urealistisk at undgå det totalt. Og sukker i alm. begrænsede mængder bør heller ikke få advarselslamperne til at blinke. Men! Indtager du meget slik og drikker du mange læskedrikke, så bør du måske skrue ned for forbruget. Sukker lagres og omdannes i munden, så det kan give huller. Ligeledes er syreindholdet højt i sodavand, hvilket heller ikke gavner tænder og tandkød.

Undgå tobak og snus! Nogle af de HELT store syndere, er tobak og snus. Rygning øger risikoen for parodontose og cancer, mens snus ikke bare kan misfarve dine tænder, men få tandkødet til at trække sig tilbage!

NB! Denne artikel er skrevet i samarbejde med vores lokale tandlæge i Holstebro – der foruden ovenstående naturligvis anbefaler regelmæssige eftersyn hos tandlægen for at vedligeholde sunde tænder og forebygge effektivt.