DEL

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Taget er en af de vigtigste dele af huset, da det både har betydning for varmeisoleringen og selvfølgelig sikrer taget mod vind og vejr. Tag findes i et hav af forskellige typer, og det er ikke nemt at finde ud af, hvilken type, der passer bedst til dit hus – uanset om du skal bygge et helt nyt hus eller om skal skifte det gamle tag ud. Der er mange faktorer i spil, så du skal gøre dig en del overvejelser. Du skal blandt andet tage prisen, tiden, vedligehold og hustypen i betragtning, når du skal have et nyt tag. Vi har lavet en lille opsummering af de gængse tagtyper. Læs med her og find den bedste tagtype til dit hus.

 

Tagpap

Tagpap er generelt slidstærkt og nem at arbejde med. Taget kan således lægges ret hurtigt. Taget har heller ingen kanter, buer eller andre ujævnheder, hvilket betyder, at taget bliver meget stilrent. Et tag af tagpap er også nemt at holde, da der ikke er nogen samlinger, hvor der kan sætte sig grene eller andet fast i. Tagpap har en holdbarhed på 30-40 år, men det kan i praksis holde en del længere – og så koster det cirka 300-500 kr. pr. kvm. Det kræver desuden heller intet undertag, så den ekstraudgift er sparet ved denne tagtype.

 

Teglsten

Et teglstenstag er et klassisk tag, som kan findes på de fleste murmestervillaer. Tegnsten har generelt en lang holdbarhed. Det skal ikke renses, men vil blot patinere naturligt. Teglstenstag giver også et godt indeklima, idet det er godt til at holde på varmen og afgive den efter temperatur. Taget kræver dog vedligeholdelse i form af at fjerne grene, blade og andet skidt, der kan sætte sig fast i dets samlinger. Tegl er desuden en af de dyreste tagtyper, men det giver også en tilsvarende længere holdbarhed. Et teglstenstag koster ca. 1500-2500 kr. pr. kvm og har så en holdbarhed på 50-70 år. Det kræver desuden et undertag.

 

Ståltag

Ståltaget er den nemme læsning. Det er nemlig hurtigt at lægge og kan også lægges af de fleste. Materialet er desuden meget let, og det kan derfor ofte lægges oven på et eksisterende gammelt tag, hvilket betyder, at det er en billigere løsning end de gængse tagtyper, hvor det gamle tag skal fjernes først. Et ståltag har også et rygte for at være en meget tæt tag – og det findes også i et hav af forskellige farver og designs. Ståltaget er generelt den oplagte løsning til sekundære bygninger som f.eks. carport, cykelskur eller lignende. Det kræver ikke meget vedligehold, men det ser helt sikkert bedst ud, hvis det renses i ny og næ. Et ståltag koster omkring 500-800 kr. pr. kvm, og det har en holdbarhed på 40-60 år.

 

Eternittag

Eternitplader er en nem og praktisk løsning, idet taget samles i plader. Det er ligesom ståltaget hurtigt at lægge og er også en relativt billig løsning. Holdbarheden er i den lavere ende sammenlignet med mange andre løsninger, men den er meget fornuftig i forhold til prisen. Tagtypen kræver dog en del vedligehold og rengøring også – men det kræver intet undertag. Et eternittag koster omkring 500-800 kr. pr. kvm., og det har en holdbarhed på 25-35 år.