DEL

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

De fleste har en printer enten i hjemmet eller på kontoret, og de er formentlig også klar over, at en printer ikke fungerer uden noget printerblæk. Men der eksisterer jo forskellige typer af printere, som overordnet set er henholdsvis blæk- og laserprinteren, og de bruger hver især forskellige typer af blæk. Som det lyder af nævnet bruger blækprinteren blæk, men laserprinteren bruger rent faktisk toner.

Både toner og blæk bruges jo naturligvis til at trygge et bestemt billede eller nogle bogstaver på et printerpapir, men hvad er forskellen på de to typer af printninger? Blækpatroner er flydende blæk, der påføres papiret via dyser, manes laser-toner derimod er et meget fint pulver bestående af farvepigmenter, metaloxider og harpikser. Forskellen lægger altså i, at det ene er på pulverform, mens det andet er flydende.

Så de to typer er altså ret forskellige, selvom de naturligvis bruges til det samme. Noget mere information om blæk er, at blækpatroner bør åbnes før deres udløbsdato og bruges inden for seks måneder efter åbning. Derudover bør du generelt undgå at slukke din printer, også selvom du ikke bruger den, fordi de fleste printere igangsætter en rensecyklus, når de bliver tændt, og denne proces koster ekstra blæk. Du bør også altid opbevare dine blækpatroner et mørkt og tempereret sted, for at passe på dem bedst muligt.

Modsat blækpatroner kan laser-toner oftest holde sig i ubestemt tid, fordi det ikke tørrer ud. Dog bør du alligevel opbevare toneren et mørkt og køligt sted og helst i vandret position. Du skal også være opmærksom på, at toneren i laserprinteren farver rigtig meget, men hvis du får det på tøjet eller huden, bør du ikke bruge varmt vand, idet toneren indeholder harpiks, og varmen vil derfor kun binde farven yderligere. Får du blæk på tøj eller hud, bør du duppe med en klud og anvende pletfjerner.